Перейти до основного вмісту

Із вигаданих вінницьких хронік 34

- Ось тобі кілограм гречки і кілограм рису. Необхідно відділити одне від іншого.
- Василь Семеновичу, а, можливо, для напрацювання годин задля місячної премії ми займемося вдосконаленням робочого процесу в нашому відділенні банку.
- Доброго дня, у вас можна оформити депозит?
- Не бачите, ми зайняті! Зайдіть у наступні двері. Володимире, ти ось-ось маєш стати провідним економістом, а все страждаєш схильністю до інновацій.
- Так це ж добре.
- Доброго дня! У вас можна оформити кредит?
- Зайдіть в наступні двері! У нас важлива нарада. Василь Семеновичу, це ж добре мати схильність до інновацій, проявляти ініціативу, дарувати свіжі ідеї систему нашого банку.
- Ну так ми ж з тобою говоримо про банківську систему - фактично замкнуте явище. Як от в неолібералізмі: пропозиція формує попит. Клієнти до нас приходять, бо ми є.
- Доброго дня, у мене до вас претензія через ваші драні відсотки!
- Зайдіть в наступні двері! Не бачите, ми зайняті. А як же тоді конкуренція, Василь Семеновичу? В неолібералізмі вона грає чималу роль. Бляха-муха, скільки в цій китайській гречці пилу!
- Конкуренція, володю, це умовність.
- Хм, ви так вимовили моє ім'я наче з малої літери...
- Те саме й з конкуренцією. Вона не вимовляється з великої літери, кожен на рівні рефлексу хоче позбутися конкурентів...
- Доброго дня! У вас можна придбати долари?
- Зайдіть в наступні двері! Ми зайняті! Клієнт йде до конкурентів, але по суті він йде то того, хто є. Ми є і наші конкуренти є. Чистий неолібералізм.
- А якщо в конкурентів вигідніші умови?
- З часом усі умови вирівнюються, бо доки люди вірять у час, вони вірять, що нібито щось втрачають.
- От вас пустило у філософію. Але ж від клієнтів залежить наша зарплата?
- Володю, зарплата усіх нас також робить клієнтами.
- А на що тоді жити?
- Доброго дня! Я хочу оплатити комунальні послуги.
- Зайдіть в наступні двері! У нас важлива нарада! Володю, людина не живе, а створює діловий вигляд. В цьому й увесь сенс життя. Ну що наші справи? То наші доходи, цифри. А діловий вигляд багато чого вартує. 
- Відділяти рис від гречки щось не надто сприяє діловому вигляду.
- Якраз і навпаки. Попелюшка це ідеал в сучасному світі, коли ми понаднормово займаємося непотрібною роботою, пишемо про це пости у фб, а в результаті маємо погано виконане завдання із компенсацією-співчуттям, мовляв, ой як ви багато працюєте, а потім п'янка до опівночі, а в кінці тупо гарбуз. Попелюшка це вся суть, бо ж люди за неолібералізму вірять, що десь є кришталевий черевичок їхнього розміру. Тому краще чекати той кришталевий черевичок, аніж одразу рватися до інновацій.
- Доброго дня! А де у вас можна отримати грошовий переказ від диявола за продану душу?
- Тринадцятий кабінет біля кавового автомату.
- Дякую.
- Будь ласка. От ми вдосконалимо систему обслуговування і в нас з'явиться більше клієнтів, на обслуговування яких ми витрачатимемо більше сил...
- Так це ж добре!
- Не добре, бо ми втрачаємо синдром Попелюшки. Втратиш один синдром, то набудеш інший. Хтозна який. Воно тобі треба, Володю?
- Невідоме лякає.
- Отож, ану піду я за тим чоловіком і запитаю за контакти з дияволом.
- Навіщо?
- Володю, пропозиція формує попит!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

На Великдень до тебе ніхто не приїде. Розділ1

  — Не можна брехати матері! — пролунало в салоні в несподіваній паузі між треками «техно-мінімал» та одночасно при різкому уповільнені оборотів двигуна «Форда Фокуса», коли він намагався пронестись коліщатами над дірявим асфальтом, не витискаючи гальмо в підлогу, аби сіру автівку раптово не занесло на порожній нічній дорозі. Слова одночасно налякали і здивували Павла. Здивування виникло від того, що це їх вимовила Оля, без двох місяців тридцятирічна дизайнерка, яка встигає одночасно працювати в рекламному агентстві, фотостудії і ще викладає основи дизайну в місцевому коледжі. «Дівчинка з трьома роботами» — так кликав її Павло. Дивно, що дизайнерка щось говорить про брехню. Дизайнерка! Павло не вірить дизайнерам, йому здається, що професія цих людей — без розбору упаковувати в гарну обкладинку все підряд, аби тільки око споживачів могло вхопитися за красиву обгортку. Тому й дивно. Особливо тепер, коли вони вже кілька годин в дорозі, а до моря ще їхати і їхати. Мінімум чотири години.

Як використовувати вогнемет

В майстерні назбиралось достатньо пилу, аби присутні дозволили собі ігнорувати сірі відтінки по куткам, на осоннях, на поверхнях шаф, полиць із технічними довідниками, батареях опалення, карнизах і розібраних деталях, які більше не становили жодного інтересу. Настя, коли підводила голову чи просто виходила викурити цигарку, невдоволено морщила чоло, а за мить відволікалась на власну втому і байдужіла до сірого бруду. Нік, він же Микола, який називався Ніком, ставився до пилу більш нігілістично, мовляв, най і далі нашаровується, бо це зрештою майстерня, а не житлове приміщення. Тим більше, Настя настільки засиджувалася за лагодженням і налаштуванням техніки, що почасти палила цигарки просто за робочим столом. Нік за таких випадків дозволяв собі плюватись на підлогу і починав порожні розмови, чого Настя не любила, але терпіла, бо зайвих рук в майстерні більше не було. Поки з-під паяльника вгору здіймались струмки каніфолі, почулось клацання запальнички і Нік здогадався про майбутній супр

хлопчик для биття

  в мене посада хлопчика для биття, інакше я підведу людей довкола себе, інакше вони виваляться на вулиці, стріляючи з рушниць і розмахуючи ножами. чи міг би ти зателефонувати замість мене, чи міг би ти піймати кулю замість мене, прикласти її до вуха і заплющити очі - будь чужим скільки хочеш, скільки хочеш.   тисни на газ, зшивай перехрестя, підпалюй листя, перекривай кисень - мені все пробачили, мені все пробачили, мені страшно, але вдома страшніше.   диктую штрих-код сліпій продавчині, купую пляшки чесно і почасти, прийди сюди знову і най думають: ти чоловік чи жінка, гормональний збій; обличчя впритул до лінолеуму - сниться осінь і пістолети янголів, уся плоть шипить над вогнем, а тепер будь собою і відійди вбік.   тисни на виклик, зшивай лікарів, досить біла кімната щоб удавати жертву, про мене забули, про мене забули - мене виписують, але дома страшніше.   2021