Перейти до основного вмісту

"Підземні ріки течуть" Євгена Ліра: вище від страху


Після тривалої паузи я потрохи навертаюсь до оглядів книжок, причому роблю це не на фб, а в своєму блозі (даруйте, пане Цукерберг, але той ваш виступ в конгресі був непереконливим). Цього разу я стартую із Євгенія Ліра і його збірки "Підземні ріки течуть" горор-оповідань чи містичних оповідань - тут вже кожен читач може визначитись персонально, а я переходжу до справи.
Містика в людській уяві є не стільки жанром, а стільки рефлексом, що десь у просторі нашого світу відбуваються незбагненні процеси, яким наша уява мимоволі надає впізнаванні та відлякуючі образи. З одного боку, неможливо надати пояснення звивинам своєї фантазії, а з іншого, незрозуміле притягує до себе питливий розум. Закриваючи двері до пітьми перед іншими людьми, особливо, перед дітьми, ми почасти забуваємо, що й самі були маленькими, що ми велися на заборонені плоди доки не куштували їхнє солодке і всю супутню гіркоту. В своїх оповіданнях автор концентрує гіркоту, згущуючи пітьму до цілком красивих магнітних образів, де відступає екзистенційна проблематика, або ж не відступає, а поступається подорожі темними кутами буття, як то в оповіданні "Крок".
Певне, саме й це оповідання стало для мене найбільш символічним, якщо розглядати для себе всю книгу. Якщо містика є для нас рефлексом, то що буде, коли він загусне, коли стане конкурувати із реальністю, коли ми зрозуміємо, що нас тягне в темний кут цілком наше бажання, а не містичне співпадіння чи більш-менш зрозумілий поділ світу на добрий та злий. В оповіданнях Євгена Ліра десь так і відчувається, що якогось вселенського зла немає, натомість, персонажі за інерцією своєї душі притягують до себе орбіти, які цілком легко можуть позбавити людини ідентичності і пам'яті. Майже античний фатум, холодний далекий космос. Тобто, тут на читача не чекає саспенс придорожнього готелю із маньяком в підвалі, ні, тут постає калейдоскоп моментів, коли ти спускаєшся до темного підвалу і сам світ може велетенським китом піти під воду, і ти вже не персонаж, а більше - їжа незбагненних істот, яким байдуже до усіх священних текстів людської цивілізації. Це більше, аніж страх.
Якщо ж брати до уваги трохи технічних характеристик текстів Євгена Ліра, то в його тематиці фатуму, що ковтає персонажів не має багатої міфології, як то в Лавкрафта чи то соціального зрізу, як то в Кінга. Іноді складається враження, що персонажі як ті фігурки на шаховій дошці і хочеться роздивитися їх детальніше, або ж трохи прояснити для себе щось із незбагненної пітьми, розчути ім'я отого "МИ", розширити свій світогляд їхньою історією. Так, містика це рефлекс, але й в читача залишилась дитячість в душі, що він прагне зазирнути ще далі. Однозначно, рекомендую усім шанувальникам містики.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

На Великдень до тебе ніхто не приїде. Розділ1

  — Не можна брехати матері! — пролунало в салоні в несподіваній паузі між треками «техно-мінімал» та одночасно при різкому уповільнені оборотів двигуна «Форда Фокуса», коли він намагався пронестись коліщатами над дірявим асфальтом, не витискаючи гальмо в підлогу, аби сіру автівку раптово не занесло на порожній нічній дорозі. Слова одночасно налякали і здивували Павла. Здивування виникло від того, що це їх вимовила Оля, без двох місяців тридцятирічна дизайнерка, яка встигає одночасно працювати в рекламному агентстві, фотостудії і ще викладає основи дизайну в місцевому коледжі. «Дівчинка з трьома роботами» — так кликав її Павло. Дивно, що дизайнерка щось говорить про брехню. Дизайнерка! Павло не вірить дизайнерам, йому здається, що професія цих людей — без розбору упаковувати в гарну обкладинку все підряд, аби тільки око споживачів могло вхопитися за красиву обгортку. Тому й дивно. Особливо тепер, коли вони вже кілька годин в дорозі, а до моря ще їхати і їхати. Мінімум чотири години.

Як використовувати вогнемет

В майстерні назбиралось достатньо пилу, аби присутні дозволили собі ігнорувати сірі відтінки по куткам, на осоннях, на поверхнях шаф, полиць із технічними довідниками, батареях опалення, карнизах і розібраних деталях, які більше не становили жодного інтересу. Настя, коли підводила голову чи просто виходила викурити цигарку, невдоволено морщила чоло, а за мить відволікалась на власну втому і байдужіла до сірого бруду. Нік, він же Микола, який називався Ніком, ставився до пилу більш нігілістично, мовляв, най і далі нашаровується, бо це зрештою майстерня, а не житлове приміщення. Тим більше, Настя настільки засиджувалася за лагодженням і налаштуванням техніки, що почасти палила цигарки просто за робочим столом. Нік за таких випадків дозволяв собі плюватись на підлогу і починав порожні розмови, чого Настя не любила, але терпіла, бо зайвих рук в майстерні більше не було. Поки з-під паяльника вгору здіймались струмки каніфолі, почулось клацання запальнички і Нік здогадався про майбутній супр

К У Т А Х А Ш А

ВАНАХЕЙМ В середу Вінницю окупували війська. Що то за війська, ще й в середу, в день Меркурія або ж в день Одіна, ніхто не знав. Того дня повітря вже виповнилось вологою зимою за другої половини січня, а сонце втратило чистоту морозного сяйва. Сніг підтанув посередині товщини того покриву, яким вкривав поверхню дахів і узбіччя доріг. Транспорт невпинного і ліниво линув сірим мокрим асфальтом і гудів синьо-чорною бруківкою. Його металева ріка монотонно гойдалась брилами-автівками на плесі основних вулиць від повороту до повороту. Так, зима завмерла на місці і виповнилась легким вологим туманом. Для хлопця видалось дивним почути про окупацію міста і в той самий момент зауважити завмирання зимнього простору навколо книгарні. Це бентежило його розум не менше, аніж стійкий всепроникний запах риби у вечірніх напівпорожніх трамваях та у водопровідній воді одразу після опівночі. Мокра підлога трамваю од талого снігу, який чіпляється за підошви перехожих, помітно тремтіла маленькими брижа