Перейти до основного вмісту

"На схід від Едему" Джона Стейнбека: синдром Каїна


Сімейна сага має свою особливість - вона спокушає на стільки обсягом, а скільки властивістю пробуджувати в читача власні спомини про своє життя. Коли я читав "На схід від Едему", то перед очима промайнула майже вся юність, тобто, роман точно несе в собі функцію спонукання до осмислення і споминів. В книзі показано не класичну сага про одну сім'ю, автор сплітає власну родину із історією Трасків на теренах каліфорнійського містечка в період від закінчення Громадянської війни до закінчення Першої світової, тобто, трохи більше півстолітнього проміжку часу. В американській історії (та й світовій також) це була епоха різких змін в культурному, соціальному та технічному плані, зміна поколінь, перерозподіл сил внаслідок чого Сполучені Штати розвинулись після руїни братовбивчої війни до світового лідера у фіналі Першої світової. Своєрідне віддзеркалення ми бачимо на родині Гамільтонів: голова родини мрійник і філософ Сем та його дружина фанатична християнка Лайза видаються стереотипними але харизматичними персонажами, тоді як їхні діти вже більш підлаштовані до вимог часу, однак, діти для читача напевне здадуться лише тінями батьків.
Попри великий обсяг книга не здається розтягнутою, благо, всеперемагаючий стиль локанічності сучасних редакторів не торкнувся роману в тому сенсі, що, здавалось би, кілька розділів достатньо замінити кількома сторінками - тут могла трапитись зневіра: іноді важко сприйняти кілька сторінок опису подій минулого без детального діалогу та відчуттів персонажів. Чим більше і детальніше висвітлено життя персонажів, тим більше вони западають в душу із своїми вадами та чеснотами. Навіть до підступної та холоднокровної Кеті може виникнути своєрідна симпатія, більше того, вона чимось нагадує топ-менеджера наших днів, якого ми можемо бачити як у фільмах так і в реальному житті. На диво, в сімейній сазі мало що написано про любов. Вона більше представлена родинними зв'язками, обов'язком, вигадками, звичкою - ні, жодного чистого і світлого почуття на каліфорнійських просторах.
Автор велику увагу приділив відносинам братів, а саме алюзії на біблійну історію Каїна та Авеля, що повністю перенеслось на історію родини Трасків. В першому поколінні Адам і Чарльз (перші літери імен стають недвозначним натяком: в англійському варіанті Charles починають з тієї самої літери, що й ім'я Каїн - Cain) дарують на день народження своєму батьку цуценя і ніж. Тваринка тому припадає більше до душі, від чого Чарльз ревнує брата та намагається того вбити. Адам виживає та йде служити в армію, а Чарльз ніби проклятий працює на фермі. У другому поколінні Трасків сини Адама Арон та Кел знову практично відтворюють вічну історію. Поруч із цим, на сторінках можна знайти роздуми слуги Адама китайця, який досліджував Біблію мовою оригіналу і що там одне слово "тімшел" можна трактувати як свободу вибору людини: грішити чи не грішити. Тобто, автор десь в книзі закладає всі передумови фатуму для покоління Трасків і заодно дає можливість уникнути злої долі. В певній мірі співвідношення долі і свободи в книзі має не надто переконливий вигляд, коли активність одних персонажів зумовлена бездіяльністю інших, немов аж занадто вдалий симбіоз як для каліфорнійського містечка початку ХХ століття. Якщо порівняти із Томасом Вулфом, який писав про той самий час, що й Стейнбек, то події й поетична мова розкидають персонажів абсолютно незвіданими шляхами. Ні, синдром Каїна - це герметичний простір, це та свобода, що та й залишилась символом, аніж інструментом. У всьому іншому "На схід від Едему" просто неймовірна.
Книгу рекомендую усім, кому сім'я видається герметичним простором і тому, кому ще більш герметичною видається самотність.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

На Великдень до тебе ніхто не приїде. Розділ1

  — Не можна брехати матері! — пролунало в салоні в несподіваній паузі між треками «техно-мінімал» та одночасно при різкому уповільнені оборотів двигуна «Форда Фокуса», коли він намагався пронестись коліщатами над дірявим асфальтом, не витискаючи гальмо в підлогу, аби сіру автівку раптово не занесло на порожній нічній дорозі. Слова одночасно налякали і здивували Павла. Здивування виникло від того, що це їх вимовила Оля, без двох місяців тридцятирічна дизайнерка, яка встигає одночасно працювати в рекламному агентстві, фотостудії і ще викладає основи дизайну в місцевому коледжі. «Дівчинка з трьома роботами» — так кликав її Павло. Дивно, що дизайнерка щось говорить про брехню. Дизайнерка! Павло не вірить дизайнерам, йому здається, що професія цих людей — без розбору упаковувати в гарну обкладинку все підряд, аби тільки око споживачів могло вхопитися за красиву обгортку. Тому й дивно. Особливо тепер, коли вони вже кілька годин в дорозі, а до моря ще їхати і їхати. Мінімум чотири години.

хлопчик для биття

  в мене посада хлопчика для биття, інакше я підведу людей довкола себе, інакше вони виваляться на вулиці, стріляючи з рушниць і розмахуючи ножами. чи міг би ти зателефонувати замість мене, чи міг би ти піймати кулю замість мене, прикласти її до вуха і заплющити очі - будь чужим скільки хочеш, скільки хочеш.   тисни на газ, зшивай перехрестя, підпалюй листя, перекривай кисень - мені все пробачили, мені все пробачили, мені страшно, але вдома страшніше.   диктую штрих-код сліпій продавчині, купую пляшки чесно і почасти, прийди сюди знову і най думають: ти чоловік чи жінка, гормональний збій; обличчя впритул до лінолеуму - сниться осінь і пістолети янголів, уся плоть шипить над вогнем, а тепер будь собою і відійди вбік.   тисни на виклик, зшивай лікарів, досить біла кімната щоб удавати жертву, про мене забули, про мене забули - мене виписують, але дома страшніше.   2021

Як використовувати вогнемет

В майстерні назбиралось достатньо пилу, аби присутні дозволили собі ігнорувати сірі відтінки по куткам, на осоннях, на поверхнях шаф, полиць із технічними довідниками, батареях опалення, карнизах і розібраних деталях, які більше не становили жодного інтересу. Настя, коли підводила голову чи просто виходила викурити цигарку, невдоволено морщила чоло, а за мить відволікалась на власну втому і байдужіла до сірого бруду. Нік, він же Микола, який називався Ніком, ставився до пилу більш нігілістично, мовляв, най і далі нашаровується, бо це зрештою майстерня, а не житлове приміщення. Тим більше, Настя настільки засиджувалася за лагодженням і налаштуванням техніки, що почасти палила цигарки просто за робочим столом. Нік за таких випадків дозволяв собі плюватись на підлогу і починав порожні розмови, чого Настя не любила, але терпіла, бо зайвих рук в майстерні більше не було. Поки з-під паяльника вгору здіймались струмки каніфолі, почулось клацання запальнички і Нік здогадався про майбутній супр