Перейти до основного вмісту

"Таємнича історія Твін-Пікса" Марка Фроста: мозаїка розтаємничення


В загальний світовій сучасній культурі можна любити культовий серіал "Твін-Пікс", а можна не любити. Аргументи з обох боків знайдеться доволі багато. Тим не менш, основна особливість серіалу полягає в тому, що його неможливо перенести в літературну площину, особливо якщо взяти до уваги третій сезон. Тому Марк Фрост скомпонував "Таємничу історію" в жанрі дата-фікшен, епістолярного роману: збірка псевдоісторичних документів та записок від реальних людей і цілком вигаданих персонажів, що можуть бути відомі читачеві ще із самого серіалу. Документи скомпоновані у своєрідну папку, яку нібито знайшли співробітники ФБР під час спецоперації. Вони підкріплені висновками таємничого Архіваріуса та примітками спеціального агента Теммі Престон. Для відчуття достовірності в книзі представлені фотокопії документів, щоденників, записок, протоколів, газетних заміток українською мовою - це викликає неабиякий захват в читача, адже дозволяє якщо не повірити, то принаймні сприйняти історію більш цілісно та міфотворчо.
Міфотворча складова "Таємничої історії" дуже сильна. Якщо в серіалі можна було почути основу індіанського міфу про вігвами і побачити візуальне відображення філософської ідеї про добро та зло в людині, то в книзі Марк Фрост розширює всесвіт "Твін-Пікса", занурюється в глибини історії, починаючи з ХІХ століття, коли Вільям Кларк і Мерівезер Льюіс в 1805 році вирушають в експедицію на північний захід, далі - заснування масонських лож, депортація індіанців, золота лихоманка і заснування містечка Твін-Пікс в купі із свідчення про надприродні явища, які траплялись в цій місцевості. Звісно, автор не міг оминути одну із основних точок сучасної конспірології - НЛО разом із проектом "Блакитна книга". Також тут вам і дотик до езотеричних течій, до ідей Алістера Кровлі та міфічного персонажа Бабалон.
Серед багатьох документів, наведених в книзі, особливе місце займають історії кількох родин містечка Твін-Пікс, минуле персонажів, про що в серіалі згадувалось мимоволі, а фотодокументах ми маємо справжні мелодрами, хоч і не позбавленні шаблонності. Тобто, най і в занудній формі, але Фрост додає об'ємності численним історіям та жителям містечка, розкриваючи їхні таємниці. Попри те, що таємного розкрито багато, основна сюжетна лінія та головні герої практично залишились поза увагою книги. Це має місце в третьому сезоні серіалу, тоді як Фрост зробив "Таємну історію" куди більш цілісною і завершеною на відмінну від "Щоденника Лори Палмер" Дженіфер Лінч та "Аудіощоденника Дейла Купера" Скотта Фроста завдяки відстороненню і мозаїчності. Як і глядач, читач змушений додумувати свою версію із мозаїки наведених документів та піддаватися милій ностальгії за серіалом. Тут немає прямого пояснення: Архіваріус і Теммі Престон постійно наштовхуються на образ велетенської сови, а сови не те, чим здаються. Тобто, дух культового серіалу все-таки збережено.
Безперечно книга рекомендується усім прихильникам "Твін-Пікс", "Цілком таємно" та усім конспірологічним історіям, а якщо ви не бачили серіалу, то книга цілком автономна і чудово ілюстрована для шанувальників хорошої літератури.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

На Великдень до тебе ніхто не приїде. Розділ1

  — Не можна брехати матері! — пролунало в салоні в несподіваній паузі між треками «техно-мінімал» та одночасно при різкому уповільнені оборотів двигуна «Форда Фокуса», коли він намагався пронестись коліщатами над дірявим асфальтом, не витискаючи гальмо в підлогу, аби сіру автівку раптово не занесло на порожній нічній дорозі. Слова одночасно налякали і здивували Павла. Здивування виникло від того, що це їх вимовила Оля, без двох місяців тридцятирічна дизайнерка, яка встигає одночасно працювати в рекламному агентстві, фотостудії і ще викладає основи дизайну в місцевому коледжі. «Дівчинка з трьома роботами» — так кликав її Павло. Дивно, що дизайнерка щось говорить про брехню. Дизайнерка! Павло не вірить дизайнерам, йому здається, що професія цих людей — без розбору упаковувати в гарну обкладинку все підряд, аби тільки око споживачів могло вхопитися за красиву обгортку. Тому й дивно. Особливо тепер, коли вони вже кілька годин в дорозі, а до моря ще їхати і їхати. Мінімум чотири години.

хлопчик для биття

  в мене посада хлопчика для биття, інакше я підведу людей довкола себе, інакше вони виваляться на вулиці, стріляючи з рушниць і розмахуючи ножами. чи міг би ти зателефонувати замість мене, чи міг би ти піймати кулю замість мене, прикласти її до вуха і заплющити очі - будь чужим скільки хочеш, скільки хочеш.   тисни на газ, зшивай перехрестя, підпалюй листя, перекривай кисень - мені все пробачили, мені все пробачили, мені страшно, але вдома страшніше.   диктую штрих-код сліпій продавчині, купую пляшки чесно і почасти, прийди сюди знову і най думають: ти чоловік чи жінка, гормональний збій; обличчя впритул до лінолеуму - сниться осінь і пістолети янголів, уся плоть шипить над вогнем, а тепер будь собою і відійди вбік.   тисни на виклик, зшивай лікарів, досить біла кімната щоб удавати жертву, про мене забули, про мене забули - мене виписують, але дома страшніше.   2021

Як використовувати вогнемет

В майстерні назбиралось достатньо пилу, аби присутні дозволили собі ігнорувати сірі відтінки по куткам, на осоннях, на поверхнях шаф, полиць із технічними довідниками, батареях опалення, карнизах і розібраних деталях, які більше не становили жодного інтересу. Настя, коли підводила голову чи просто виходила викурити цигарку, невдоволено морщила чоло, а за мить відволікалась на власну втому і байдужіла до сірого бруду. Нік, він же Микола, який називався Ніком, ставився до пилу більш нігілістично, мовляв, най і далі нашаровується, бо це зрештою майстерня, а не житлове приміщення. Тим більше, Настя настільки засиджувалася за лагодженням і налаштуванням техніки, що почасти палила цигарки просто за робочим столом. Нік за таких випадків дозволяв собі плюватись на підлогу і починав порожні розмови, чого Настя не любила, але терпіла, бо зайвих рук в майстерні більше не було. Поки з-під паяльника вгору здіймались струмки каніфолі, почулось клацання запальнички і Нік здогадався про майбутній супр